Начало За Тони Димитрова Новини Контакти
Албуми Автори Видеоклипове Галерия

Богдана Карадочева
БОГДАНА КАРАДОЧЕВА е родена в гр. София

Мечтата на майка й е да я види на оперната сцена, но младата изпълнителка, която пее от 14- годишна възраст, е привлечена по- силно от подиума на БИАД,където в началото на  60- те случват много от новите неща в българската забавна музика. През 1965 на едно от съзтезанията “Микрофонът е ваш” тя дебютира като солистка на “Студио 5”. Звездния миг в кариерата й настъпва през 1969 на фестивала “Златният Орфей”- за първи път Голямата награда в международния конкурс за изпълнители е присъдена на българска певица, а председателя на журито Бруно Кокатрикс връчва на Богдана Карадочева и нагрдата на Асоциацията на френските музикални театрали. По това време тя интерпретира по забележителен начин руски романси и френски шансони. В следващите години печели овациите на публиката. Пее на концерти и фестивали, в които участват Кони Френсиз, Адамо, Шарл Азнавур, Жозефин Бекер; солистка е на известни оркестри като Биг бенда на Карел Влах (Чехословакия), Биг бенда на Западен Берлин. Участва в концертите на Емил Димитров в Париж през 1972г. Общият брой на албумите и е 14.

През 80- те започва плодотворното й сътрудничество със Стефан Димитров, с когото работи в група “Вариант Бе”. Песни  като “Следобедна песничка”, “Безнадежден случай” (дует със Стефан Димитров), “Иване, Иване”, “Нова година” (дует с ВасилНайденов) се превръщат в шлагери. Концертните й турнета и изяви включват всички държави от Източна Европа, Франция, Белгия, Австрия, Куба, Скандинавските страни, Канада, Алжир, Германия и Швейцария. Удостоена е с наградата “Най- български певец”  за 1998 от Сдружението за българска духовност.

Творческият тандем Богдана Карадочева/ Стефан Димитров са част от репертоара на Тони Димитрова. Заглавната песен от албума “Съмва се” по музика на Стефан Димитров и текст Богдана Карадочева е една от най- мелодичните и красиви песни в репертоара на Тони.
 
Песни на този автор
» Лятото, лятото
» Съмва се
© 2007-2009 All Rights Reserved Toni Dimitrova web design and development